Το ρημαγμένο σήμερα Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο κατασκευάσθηκε με δαπάνη του Πανανού Θεοδουλάκη και της συζύγου του Αθηνάς Ανεμογιάννη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1895, αλλά η μεγάλη επανάσταση του 1896 διέκοψε τις εργασίες κατασκευής του, οι οποίες ξανάρχισαν το Νοέμβριο του 2016, για να σταματήσουν πάλι το 1897. Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας οι εργασίες ξεκίνησαν πάλι το 1900 και στις 10 Φεβρουαρίου 1902 το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε. Λειτούργησε αρκετές δεκαετίες μέχρι το 1953, όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο Πανάνειο – Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο κοντά στην Κνωσό.

Η θέση όπου κατασκευάστηκε το συγκρότημα επιλέχθηκε, μετά από έρευνα, ως η πλέον υγιεινή εντός της περιμέτρου των τειχών. Το κτήριο είναι λιθόκτιστο και στεγαζόταν με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Επειδή το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε είχε έντονη κλίση, το δυτικό τμήμα του εμφανίζεται ισόγειο ενώ το ανατολικό είναι διώροφο. Η οργάνωση των χώρων και των όψεων έγινε σύμφωνα με τα νεοκλασικά πρότυπα της εποχής, συνδυασμένα με την αυστηρή λειτουργικότητα που επέβαλε η χρήση του κτίσματος.

Το κεντρικό τμήμα έχει σε κάτοψη μορφή ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Στο κέντρο του συγκροτήματος υπάρχει μεγάλο αίθριο που φιλοξενεί Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, τον προστάτη των ασθενών. Ο ναός αρχικά παραχωρήθηκε στο ναό του Αγίου Μηνά, αλλά αργότερα μεταβιβάστηκε στον Δήμο Ηρακλείου.